Historian

hokerum_bygg-magasinet (1).jpg

Snabba fakta

Ort: Linköping
Adress: Lärdomsgatan 12 & 14
Antal hus: 2
Antal lägenheter: 32
Antal rum: 1-5
Storlek lägenheter: 28-98 kvm
Insats: 1 190 000-3 300 000 kr
Månadsavgift: 2 090-6 290 kr
Balkonger: 7-13+13
Inflytt: Mars 2017


Tillfällena NÄR DRÖMMAR SLÅR IN är få.

Stora, vågade, högtflygande – riktiga drömmar. Hela det här magasinet handlar om just ett sådant tillfälle. Om hur en diskussion runt ett middagsbord blev till en vision, som blev till verklighet. En storslagen dröm som nu har blivit sann.

Diskussionen handlade om gamla industribyggnader. Om hur de råa ytorna utmanade våra sinnen, lät tankarna flöda fritt och oss själva att bli mer kreativa. Om det slående vackra i det imperfekta och om skönheten i att befrias från en box med vita tak och släta, vita väggar. Friheten i att slippa vara fast i det förväntade.

Nu står vi här med våra magasin; en tidning och två hus. Två estetiskt starka byggnader där material möter kvadrat. Där rationella lösningar korsbefruktas med emotionella beslut. Där industrialism möter romantik och där den exponerade betongen, de flytspacklade golven och de återvunna dörrarna tillsammans med moderna konstverk målade direkt på väggen ger liv åt rummen. Med en arkitektur vars yta går på djupet, står de nu stolt, hand i hand, sammanhållna av en pool för rekreation och en vinterträdgård för umgänge. Så lika varandra, och ändå så olika.

Vår dröm – Bostadsrättsföreningen Magasinet – handlar just om det. Om personliga möten, möten mellan olikheter. Om att våga gå utanför den upptrampade stigen. Utmana konventioner och flytta gränser i ett boende där människor i skiftande skeden i livet kan mötas och utbyta kunskaper, öden och erfarenheter. En alldeles särskild plats, där vardagen får ta plats. Livet.

Det var vår dröm. Det är vår verklighet. Varmt välkommen. till vår gemenskap.

Drömmare, Hökerum Bygg

rum för möten

I Vallastaden har vi satt ribban högt. I flera år har vi slipat på detaljerna för hur vi ska ta oss an Brf Magasinet. Därför är både vi på Hökerum Bygg och våra arkitekter Johannes Norlander Arkitektur och Magnus Ståhl stolta, glada och förväntansfulla inför mötet med de som ska bo i dessa fantastiska hus.

Att Vallastaden inte bara är ett nytt bostadsområde utan också en bomässan har sporrat oss att ta i lite extra. Konceptet för hela Vallastaden har utmanat oss byggare att tänka ett varv extra kring boendemiljö och social hållbarhet. Vi på Hökerum Bygg bestämde oss tidigt för att vi i vårt projekt skulle bygga stolta betonghus där materialen får synas och leva och åldras med värdighet.

För att göra något riktigt bra måste man vara modig och trogen mot sina ideal. Så, håll till godo. Här är vår idé om framtidens boende. Två vackra byggnader med en gemensam innergård. Rå betong, vackert trä, möjlighet till möten, odling och morgonbad på den egna innergården. Här hoppas vi verkligen att ni ska trivas!

 
 
 

På Hökerum bygg använder vi betong. Vi älskar betong!

Det är ett rent naturmaterial innehållsmässigt och har många fördelar gentemot andra material. Låt Viktor, VD på Hökerum Bygg berätta mer om detta makalösa material.

500 år före kristus började etruskerna i Italien att använda ett material som till stora delar liknar den betong vi använder idag. Tack vare romarna fick materialet en storhetstid vid begynnelsen av vår tidräkning då man uppförde akvedukter, amfiteatrar, hamnar och bostadshus. Betongen blev populär på grund av dess egenskaper, såsom att komponenterna var relativt enkla och billiga att framställa. Man kunde forma och gjuta vilka formationer som helst som var så starka att de står kvar än idag – 2000 år senare. Snacka om hållbart material.

Konsten att använda kalk, vatten och grus till byggnadsverk blev emellertid bortglömd tillsammans med Romarrikets fall. I Sverige fick den en renässans i samband med att Ivar Kreuger i början av 1900-talet lanserade den armerade betongen. Succén var ett faktum.

Vad de flesta svenskar idag tänker på när de hör ordet betong är miljonprojektets utskällda stadsdelar som restes under 60- och 70-talet. Ofta är det just betongen som har fått fronta kritiken för de misstag som dåvarande samhällsplanerare begick. Just nu verkar det mest trendiga inom byggbranschen vara att bygga trähus och det finns till och med politiker som vill förbjuda användandet av betong.

Varför i hela friden valde då vi på Hökerum Bygg att på en bomässa i Sverige år 2017 att ställa ut flerbostadshus som inte bara är uppbyggda av en stomme i betong utan till och med vända ut och in på materialet och exponera det såväl exteriört mot omvärlden som interiört mot den enskilda människan?

Jo, därför att det är vår övertygelse att betongen är det överlägset bästa och mest hållbara materialet. Det har det varit sedan vi började utveckla vårat koncept för nästan 20 år sedan och det är vad som har gjort oss till marknadsledande inom betongproducerade flerbostadshus idag. Nu vill vi visa hur detta hårda och robusta material, genom att behandlas med kärlek och omtanke, kan upplevas som varmt, mjukt och trevligt.

Därför uppmanar jag er som besöker våra hus att göra som jag själv gjorde första gången jag klev in här. Ta av er skor och strumpor och känn det underbara betonggolvet under era fötter samtidigt som ni njuter av väggar märkta av gjutformar och dekorerade med målningar av mänsklig hand. Notera samspelet mellan betongen och de vackra, över hundra år gamla trädörrarna, de nytillverkade snickerierna samt inredning som ibland följer mönstret, med patina, och ibland bryter det, med moderna färgstarka linjer.

Välj sedan själva om ni vill ta på er skorna igen eller fortsätta att barfota studera detaljerna i trapphus, poolutrymmen, entréer, uteplatser och fasader. Det ni eskådar är en konstart som är 2500 år gammal. Välkommen till Bostadsrättsföreningen Magasinet.

Viktor Ståhl, VD Hökerum Bygg AB

Läget - bästa möjliga