hokerum_bygg-magasinet (17).jpg

Press

 

TITTA IN I ARKITEKTENS UNIKA FLERBOSTADSHUS I VALLASTADEN

magnus-stahl-residence-vallastaden-685x386.png

Villaarkitekten Magnus Ståhl ombads att rita ett flerbostadshus. Det blev ett hus med extraallt: pool, vinterträdgård och industricharm.

Magnus Ståhl är en utpräglad villamänniska, såväl som privatperson som yrkesman – uppvuxen i en villa i Falköping, boende i en villa på Lidingö.

I 25 år har han jobbat som arkitekt, och han har mestadels ritat villor, villor, villor.

»För alla inkomstklasser, från koja till slott.«

Kontoret på Östermalm med sex anställda arkitekter ligger i ett före detta galleri, och används lite som ett sådant också. Här finns en liten utställning kring hans och kollegornas värv, ett tjugotal Ståhl-villor i modellform som står på bord och hyllor, och där kunder kan fördriva väntetiden med att studera arkitektur à la Magnus.

Läsa hela artikeln på hos Residence!


Hökerum Bygg presenterar rå betong, gemenskap, operadivor och återvunna dörrar på Sveriges största bomässa

HÖKERUM BYGGS VISNINGSLÄGENHETER I BRF MAGASINET PÅ BOMÄSSAN
VALLASTADEN 2017, LINKÖPING, VISAR ATT MAN KAN KOMBINERA MODERNT BOENDE
MED MILJÖTÄNK OCH GOD ARKITEKTUR DÄR MATERIALEN SPELAR HUVUDROLLEN.

”Betongen är ett oerhört vackert och levande material. Vi har arbetat med den i alla
år vi har byggt hus, och kärleken till detta fantastiska material bara växer. Det är också
därför den fått ta extra mycket plats i våra hus i Vallastaden”

Orden är Maria Ståhls, som berättar Hökerum Byggs satsning på de fyra visnings / konceptlägenheterna där man låtit alla ytskikt behålla sin levande karaktär. Inga tapeter, färgburkar eller spackelspadar har fått komma i närheten av de råa väggarna och taken! Råheten i matrialet balanseras upp med mycket trä, mjuka färgtoner och inte minst unika detaljer som handplockade, antika dörrar som satts in i de supermoderna lägenheterna.
Visionen var att skapa ett annorlunda boende, men ändå med mjuk, spännande och varm atmosfär där möten med andra människor är självklart. Många av de värden som skapats i projektet har sitt ursprung i villaboendets möjligheter. Arkitekten har därför velat skapa en flerfamiljsvilla. Ett helt möjligt mål med de 14 lägenheter som finns i huset.
”Lägenhetsstorlekarna är väldigt olika för att få en naturlig variation av de boende. Vi ville ha så många människotyper i så många skeden i livet som möjligt. Att få människor att mötas och skapa gemenskap. säger Magnus Ståhl, arkitekten bakom Magasinet 2."
De gemensamma rummen syns i form av simbassäng, vinterträdgård, örtagård med egen odling, en prunkande trädgård med äppellund med långbord. De gemensamma rummen ger ett unikt boende och det skall kännas som att hela huset tillhör ens egna lägenhet. Det kollektiva eller gemensamma rummet skapar en rikedom och trygghet för den enskilda lägenhetsinnehavaren.
Under mässan presenteras fyra visningslägenheter som ”befolkats” av fikitiva karaktärer. Alla med sina unika personligheter. D sportigt estetiska moderna familjen. En miljömedveten man med hjärtat nära naturen. Vi har den dekadenta operadivan som lever bland fåglar och musik med sina praliner, och det är familjen som älskar trä, och snickrar, täljer och brygger öl i sitt ombonade kök.

MER INFO HÄRAKRYL PÅ BETONG I FLERA HEMUTSTÄLLNINGAR

I flera av Hökerum Byggs hemutställningar har konstnären Matilda Petterson gjort väggmålningar:

”- I ungefär tio sekunder går det att få vilken effekt som önskas med akryl på betong, som vattenfärg eller skarpa färger. Sen sitter färgen där den sitter. Det är både en utmaning och något jag utnyttjade med näckrosorna där jag arbetade mycket med vatten. För det blå verket, den grafiska handen, sökte jag en nästan plastig effekt och arbetade med halvblanka betongfärger. Också för att verket ska tåla maximal belastning då den även sprider sig över golvet.”

Läs hela texten här!


HÄR ÄR BOSTÄDERNA FÖR ALLA BETONGÄLSKARE

Kan man älska betong? Javisst! Följ med på en tur i Vallastaden i Linköping där 32 nybyggda lägenheter bjuder på råa betongytor både ute och inne.

Det pratas mycket trä i byggbranschen nu. Även stora flerfamiljshus byggs allt oftare med stommar i trä. Hökerums Bygg tänker tvärtom. De gillar betong och är stolta över det. Så stolta att när de fick chansen att bygga hus som ska visas upp på bomässan i Vallastaden, då löpte de linan ut. Här visas betongen upp, med råa betongväggar både ut- och invändigt.

Läs hela texten här!